Mamma mia! (here I go again)

Daca inca n-ati apucat sa urmariti musicalul asta, va recomand sa o faceti cat mai curand (pana nu intra in lista filmelor de epoca si apoi sa fiti considerati niste demodati). Asta e un film de capatai al familiei mele. Nu degeaba am folosit expresia „de capatai”; a stat la si de capul nostru zi de zi, incepand cu acum vreo 6 ani, cand Matei implinea 1 an. Fiind in etapa zbuciumata de tip “urlu ca zaludul si nimeni nu stie ce sa-mi faca”, observaram noi parintii, ca daca pornim cd-ul cu filmul asta, copilul se linisteste automat. E drept, nu doar se calma, intra intr-un fel de transa de nu mai aveai ce vorbi cu el, dar nu mai conta asta, ci doar rezolvarea problemei fonice din familie. Acum, si aici ar incapea diverse discutii: copilul se linisteste cand asculta Abba. Nu e o chestie din nastere. E  normal daca i-ai spalat creierul inca din viata intrauterina cu genul asta de muzica. La fel cum se explica si ca asculta Rockfm ca disperatul.  Dar nu despre asta e povestea.

Evident, observand aceste efecte miraculoase ale filmului, am ajuns ca el sa devina leit-motivul activitatilor noastre. Mancam cu mamma mia, ne jucam cu mamma mia, spalam dintisorii cu mamma mia, o inclouim pe mama cu Mamma mia. A tinut chestia asta vreo 3 ani, timp in care numai noi cred ca am crescut vanzarile filmului cu 5%. E drept, chiar daca ajunsese sa ne dispere, filmul ne placea tuturor. O comedie romantica usurica, cu soundtrack de milioane (suntem din generatia ascultatorilor de Abba la magnetofon), cu distributie extraordinara. Adica sa o vezi pe Meryl Streep sarind ca o caprioara pe pat in timp ce canta impecabil  “Dancing Queen”, nu e de ici de colo.

Bun. Copilul a crescut. A depasit etapa urlaturilor nemotivate. Dar a venit al doilea. Etapele cam trase la indigo. Si ne intoarcem la reteta miraculoasa: Mamma mia. Ii place si lui, nu chiar la acelasi nivel cu frate-so; la el se face resimtita mai puternic  spalarea pe creier a bunicilor cu Al Bano si Bobby Solo.

Interesant e insa ca Matei, revazand acum filmul cu ochii unui scolar evoluat de aproape 7 ani, concluzioneaza: “Eu nu ma mai uit la filmul asta. E prea multa drama in el si ma afecteaza emotional”. Tulai viata! Incep eu sa ii spun ca nu e nici o drama, ca e iubire multa in el, veselie, muzica, buna dispozitie, ca finalul e unul fericit in care “fata si baiatul scapa” si raman impreuna, etc. Dar Matei nu se lasa: “E drama. Cum se mai pot bucura ei de iubire la final dupa ce au stat 20 de ani despartiti si abia la batranete sunt impreuna?”

Am tacut impresionata de profunzimea momentului (inestimabil momentul ala cand closca remarca o stralucire de inteligenta la puiul ei si se umfla in pene!) si nu m-am mai straduit sa ii aduc argumente in favoarea ideii de comedie romantica. Poate are si el dreptatea lui. Dupa ce stai si stanjesti 20 de ani dupa o iubire imposibila, mai ai chef de ea cand apare si devine realitate? Te mai poti bucura de iubirea asta dupa o uzura de 20 de ani in care ea ti-a lipsit cu desavarsire; 20 de ani care trebuiau sa fie cei mai frumosi si mai nebuni, aia ai tineretii? Nu e destul ca se intoarce atat de tarziu la tine, dar pe deasupra te mai gaseste si batran si depresat si iti zice: No, hai, bucura-te!  E si asta un fel de drama.

Cu siguranta copilul meu nu e el chiar atat de profund; a avut si el un moment de ratacire. Cert este insa ca voi face tot ce pot sa ma asigur ca nu devine critic de film. Va dati seama cum “Dirty Dancing” o sa fie un film SF despre o alta viata in care oamenii se miscau intr-un mod ciudat pe muzica; “Legendele Toamnei” o comedie despre un circar care a imblanzit un urs; iar “Razboiul Stelelor” un film documentar nu foarte reusit despre situatia politica actuala (chestie pentru care taica-sau nu cred ca l-ar ierta).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s