Nu vreau cum era la turci, dar nici cum e la unguri acum.

In Turcia acum cativa ani cand ne faceam pe acolo concediile, erai obligat sa fumezi oriunde mergeai. Pasiv ma refer. Astia fumau in draci peste tot. Si nu ma refer la localuri, ci in toate magazinele (“hai, neamule si ia haina din piele de taur gata afumata!”), pe holurile spitalelor, in Palatul Culturii, sau whatever, stiti ce vreau sa zic. De unde am dedus eu ca expresia “fumezi ca turcu'” nu era doar o chestie comparativ-descriptiva, ci un fel  obligatie imperativa daca vroiai sa stai pe la ei.

Nu ne-am mai dus in Turcia in ultimii ani (nu din cauza fumatului, nu-s chiar atat de ipocrita sa vin cu de-astea, ci pt ca s-au smecherit si au scumpit  tarifele; oricum intre timp nu mai poti duhani nici la ei asa de liber). Asa ca ne-am fatzait mai mult prin Europa. Si unde poti merge din Cluj  cel mai des si cu mai putine costuri? Clar, in Ungaria. Ungurii s-au dilit de tot pe tema fumatului, cica luand exemplul nemtilor. Nu mai poti fuma in nici un local. Ok. Dar sa vezi minune: nu mai poti fuma nici afara, pe terasa localului, stabilind ei o regula ca nu poti aprinde duhanul la o distanta mai mica de 5 m de intrarea in local. Deci nici afara in aerul ala liber pentru toate vietuitoarele Terrei nu mai poti polua cu tutunul tau  radioactiv. Sa fie clar ca un pic i-au prostit nemtii pe unguri, ca ei de fapt nu au aplicat chestia asta atat de extrem, doar i-au sfatuit pe altii sa o faca. Si altii au pus botul. Bineinteles ca in miezul Budapestei am gasit o terasa unde se putea fuma; patronul a pus terasa pe o laterala a localului, unde avea o usa pe care scria “usa de serviciu”, si a zis ca intrarea in localului lui e de fapt usa ailalta, diametral opusa, situata la 5 m si 10 cm de terasa. (avea angajat un chelner roman care ii daduse ideea; of course).

De-aia zic eu ca mi-ar placea o “romaneasca” pentru legea anti fumat. Adica localuri cu servirea mesei unde n-ai ce cauta sa afumi tot poporul si copiii aferenti, doar pentru ca tu esti turc si nu pricepi ca nu e in regula sa fumeze toata lumea odata cu tine. Dar sa fie baruri, cafenele si terase fara papica unde merg doar viciatii inconstienti ca mine si aia care, desi nu sunt fumatori, din cand in cand au chef sa “prizeze” pasiv.

Om fi noi mai mult unguri decat turci, dar cred ca putem gasi solutii care sa nu ne situeze in niciuna din extremele astea. Ca n-om fi Latini degeaba, ma gandesc. Asa ca eu vreau o tara…mai normala!

Advertisements

2 comments

  1. Mie mi-ar placea sa nu se mai fumeze in cluburi. In Turcia, ieseai linistit afara, fumai si socializai.. ca inauntru nu te auzeai.. si dupa ce-ti gatai povestea si tigara, reveneai inauntru. Pe mese. Era excelent!
    Cat despre baruri si cafenele.. e putin penibil cand 10 oameni iti ies din bar si-ti fumeaza in fata usii. Nici nu le pica bine tigara in strada, nici nu arata prea bine. Cred ca solutia ar fi sa se investeasca in sisteme de ventilatie, ca sa fumeze oamenii linistiti, fara sa-i sufoce pe nefumatori. Si cat timp sunt camere separate pt fumatori si nefumatori, nu vad care-i problema?
    Ar trebui totusi sa se interzica fumatul in locurile pe care nu-s in stare sa si le aeriseasca. Unde nici nu poti fuma, de ce fum e.
    ‘Ai ti pup!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s