Cand te uiti la oameni si ti se face dor de oi

Eu mergeam la cules de ciuperci cu taica-meu cand eram copil, in padurile de brad din muntii din zona Sugagului. Mai, ce-mi mai placea! Strangeam hribi si ciuperci ciobanesti (un soi specific zonei; nu stiu care e denumirea stiintifica). Astea se faceau in luna septembrie. Fix cand ciobanii se trezeau ca e vremea transhumantei si isi plimbau oile de colo colo sa le coboare de la munte in sat. Netoatele de oi mancau ciupercile inaintea noastra sau le calcau in copite. Pe deasupra, umblam cu frica in san si o bata la purtator in caz ca dadeam de  vreo stana cu cainii ei aferenti. Mai ce ma mai enervau ciobanii,cainii lor, dar mai ales oile mancatoare de ciuperci pe vremea aia! Ma calmam doar cand opream la o stana si ne facea bacita un balmos sau un inturnat (asta e o mancare pe care o gasesti numai si numai in zona aceea).

Cei mai multi ciobani acum s-au mutat cu turmele de oi  din comuna in zonele de deal si de campie ca e mai usor sa cresti animale acolo decat la munte. Rar te mai intalnesti cu vreo oaie cand te plimbi dupa ciuperci. Nici vorba de turme si caini. Izolat, a mai ramas cate o stana cu cateva oi si alte animale, dar putine.

Baiul e ca, desi am scapat de oi, nici ciuperci nu mai prea gasesti. Ca vin italienii acum si le colecteaza. E bataie mare pe ele, se vand scump, ca ei le numesc “funghi” acum si sunt delicatese, nu mancare pentru ciobani sau oi.  Asta in zonele in care inca mai ai noroc sa gasesti padure. Ca au aparut intre timp  si niste oameni (de diverse nationalitati) care “colecteaza” lemn. Tot pe bani multi. Delicatese pentru ei.

Ciuperci fara paduri, pasuni fara ciobani, acum oi fara caini.

Stau acum si cuget, ca o ciobanita in bata ei: intr-o tara in care oamenii prosti si lacomi se inmultesc precum ciupercile in padure dupa ploaie, nu cred ca mai trebuie sa mire pe nimeni ca am ajuns sa tinem cu oile si cu cainii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s