Ai vrea tu, domnule, sa poti sa fii cioban!

Ciobanul e om simplu, zice lumea. Cam prostalau si tolomac, asa…,ar spune unii. Nu stie el cum merg treburile in lumea asta capitalista si complicata. El sta in bata lui linistit, privindu-si  oile. Doar sta, nu cugeta. Iar pentru unii asta nu e doar un banc. Asta e imaginea ciobanului pentru multi   care vad oieritul ca in  imaginea aia misto din tabloul lui Grigorescu (asta in cazul intelectualilor) sau ca in bancurile de pe net cu neamul Becali.

Nu o sa tin o prelegere despre importanta istorica, culturala, lingvistica, sociala a transhumantei ca liant national. Las istoricii sa faca asta. Dar pentru ca sunt o fiica a muntelui si pentru ca am trait in mijlocul acestor  traditii, nu doar le-am citit in carti, ma simt datoare sa fac o lista scurta cu putinele si neimportantele lucruri pe care le stie face un cioban ardelean adevarat in simplitatea lui. Vorbesc despre ciobanul ardelean din zona Marginimii Sibiului nu pentru ca altii nu ar fi la fel, dar eu langa ciobanul asta am crescut si stiu despre ce vorbesc.

Ciobanul ardelean care pare a se plimba de-a lela de colo colo cu oile lui, stie sa mulga si sa tunda oile, sa faca branza si smantana.  Ciobanul cunoaste mai toate plantele medicinale din zona de munte pentru ca a avut nevoie sa supravietuiasca si fara medicamente compensate. Cunoaste si toate ciupercile din padure, care sunt comestibile si care sunt otravitoare. Ciobanul are inclusiv cunostinte de medicina veterinara de baza si stie sa acorde primul ajutor. Stie sa isi protejeze turma. Stie sa fie si comerciant, ca viata l-a invatat cum sa isi vanda mai bine produsele (chestiile alea ce le invata unii in patru ani de facultate la cursurile de tehnici de negociere). Ciobanul e  un tip puternic si curajos, cu o excelenta conditie fizica (n-are incotro), fara a avea nevoie sa mearga la sala sau sa ia steroizi. Ciobanul stie geografie si meteorologie fara sa fi citit in carti. Pentru ca el a trebuit intotdeauna sa isi duca viata dupa regulile muntelui, ale naturii, dupa nevoile animalelor pe care le-a crescut, nu dupa nevoile sau regulile oamenilor si ale cartilor. Ciobanul stie dupa toata munca sa se mai si bucure, sa traiasca. Stie sa cante la fluier si sa joace dansuri populare (fara a fi avut vreodata profesor sau antrenor).

Ciobanul ardelean mai stie ceva foarte important, poate cel mai important: sa fie liber. Altfel nu poate trai. Asta a invatat de la stramosii lui, care au rezistat si si-au vorbit limba chiar daca austriecii i-au interzis asta. Si cand n-a mai putut suporta si-a luat fluierul si s-a dus in pustiu, cat a vazut cu ochii, tot ca sa poata fi liber. Ciobanul ardelean, a invatat sa supravietuiasca oricat de grele au fost conditiile, si nici comunistii cei mai rai nu i-au putut colectiviza muntele. Iar cand modernismul i-a ingradit libertatea, a supravietuit si s-a adaptat si la asta: si-a cumparat terenul lui, tot ca sa fie liber.

Ciobanul asta inca exista, sa stiti, asta nu e o descriere idealista. Pot sa va fac cunostinta cu el oricand doriti. E viu, traieste, munceste, gandeste si deci, uneori se razvrateste. Exact ca oricare dintre noi. De fapt nu, nu ca oricare dintre noi, ci doar ca el, atat de complex in simplitatea lui ca noi n-avem cum sa il intelegem pe deplin. Ciobanul e  prea liber pentru limitarile gandirii noastre. Si nu ma mir ca uneori rade de noi proptit in bata. Ca si mie in vine sa rad cand vad vesnicele sloganuri “sa ne pastram traditiile!” Ne promovam tara scotand traditiile in fata cand avem nevoie de ele. Dar cand ne incurca, le renegam si le distrugem.

Ciobanul nu vrea sa fie domn. Dar multi domni si-ar dori sa poata fi ciobani. Macar din cand in cand.

Multumesc pentru fotografie, David Postatny Photography.

Mai multe imagini, si mai faine, din serie gasiti aici: https://www.facebook.com/david.postatny/media_set?set=a.1134936789892512.1073741861.100001286061014&type=3&pnref=story

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s