Cu ce ne este noua datoare Miruna?

Stirea cu presupusa intentie a salvamontistei batuta in Straja de a-si retrage plangerea prealabila facuta impotriva batausului, a inflamat internetul. Daca mai ieri era un exemplu, azi e o “murdara” care, cel mai probabil a luat bani de la infractor ca sa cedeze si sa taca. Altii, mai inteligenti arunca acuza “sigur era amanta batausului”. Si asa mai departe.

Cu ce ne este noua datoare fata asta? De ce trebuie ea sa fie ea eroina care salveaza Valea Jiului de coruptie si infractionalitate? Am facut noi ceva pentru ea? Doamnelor cu feminismul in varful unghiilor tehnice, ati facut voi ceva? Domnilor in sacou de catifea, aparatori ai dreptatii , ati sarit careva sa ii oferiti protectie?

Nu sustin ca e in regula sa cedeze. Nu sustin ca este in regula ca cineva sa fie doborat atat de usor de murdaria si complicitatea sistemului. Mi-as dori ca ea sa poata sa fie mai curajoasa. Dar, noi astia care urlam acum la ea ca nu e in regula ce face, poate ne mai gandim o data inainte de a da si noi cu pumnii cuvintelor in ea. Fata asta, in timp ce noi comentam si dam like-uri, traieste acolo. Ea, familia ei, prietenii ei. Fata asta trebuie sa supravietuiasca in lumea aceea, asa gresita sau nedreapta cum e ea. Fata asta nu traieste pe facebook intre nenumaratii apartatori cu tastele sub degete. Miruna traieste intr-o lume in care infractorii se coalizeaza cu victimele lor sau chiar cu sistemul. Miruna traieste intr-o tara in care protectia martorilor sau a victimelor este aproape inexistenta; in care ordinele de restrictie sunt un fel de recomandare draguta. Ea in tara asta trebuie sa supravietuiasca. Si ea, si familia ei.

Vrem sa o ajutam? Atunci trebuie sa urlam la alte usi pentru ca  ea  sa primeasca protectie. Nu sa lovim tot in ea.

 Ce ne datoreaza fata asta? Niste comentarii si share-uri pe facebook ne indreptatesc sa ii cerem acum sa fie eroina noastra? Nu am facut nimic pentru ea; nici pentru celelalte mii (milioane?) de femei abuzate.

 Poate nu chiar orice om are curajul unuia ca Godina.

De ce trebuie sa fie asta o culpa?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s