Procurorul de facebook. Fișa p(r)ostului.

Pe când credeam că job-ul de părerolog pe facebook e cea mai răspândită și importantă funcție în organigrama societății media, observ că acesta este mai nou covârșit de o apariție proaspătă, care se înmulțește exponențial: procurorul de facebook. Ăla care nu dă neaparat verdicte, ca un judecător (și din ăștia sunt destui, nu-i vorbă), dar acuză automat, din reflex,  pe baza unor “suspiciuni rezonabile”, că așa îl determină, de undeva din interior, o fișă invizibilă a postului.

La o analiza rapidă, eu am depistat trei mari tipuri de astfel de procurori, adaptati la trei mari categorii de postări ce determină, cum spuneam, acea suspiciune rezonabilă ce te poate băga în arest preventiv. Dacă mai știți și alte categorii, va rog să adăugați.

1. Procurorul tip “dacă nu te pricepi, taci naibii din gură!”

Ăsta e comentatorul care îți sare în gât când îndrăznești să emiți o părere sau chiar și doar să pui o întrebare pe o temă, să zicem, oarecum științifică. Apare procurorul, te pune la zid și ridică superior capetele de acuzare: nu ai dreptul să vorbești despre Ștefan cel Mare dacă nu ești masterand în istorie sau măcar să fi ctitorit și tu două, trei biserici; nu poți să iți dai cu părerea despre PFA-uri dacă nu ai absolvit ASE-ul sau nu ești măcar rudă de gradul I cu Moise Guran; nu poți să spui că oamenii mor de infecții intraspitalicești dacă nu ești doctor sau dacă nu ai murit, tu sau măcar maică-ta, din cauza asta; nu ai dreptul nici măcar să spui că nu îți place Andre Rieu dacă nu ai Conservatorul sau nu l-ai cunoscut personal pe Iosif Sava.

Procurorul ăsta nu îți permite sa emiți o părere bazată pe experiență, pe bun simț sau pe intuție, decât dacă ai studii de specialitate, el, bineînțeles, fiind doctor, profesor, mecanic, economist, astronaut. Toate la un loc. Căci facebook-ul e școala lui, aia colaboratoare cu Sorbona, NASA și Oxford.

2. Procurorul tip “dacă zici de bine, sigur ai un interes ascuns”

Pe facebook cel mai bine e să zici doar de rău, să fii împotriva oricui , cu sau fără motiv, dar să fii împotrivă. În momentul în care îndrăznești să spui ceva de bine, să lauzi o persoană sau o acțiune, apare el, procurorul, și îți cere să dai cu subsemnatul: ce interese ai? ia zi, ce câștigi?, ești plătit să spui asta? Și n-are sens să încerci să îi spui că ești doar sincer, că el, fiind procuror și deținând informații, știe mai bine ca tine ce și cum. Și se exprimă atât de sigur pe el încât te aștepți să apară cu o chitanță, cu un decont sau o stenogramă din arhivele lui secrete.

Ăsta e tipul de procuror, cum bine spunea un prieten,”care și când vede girafa zice că e cal și trebuie căutat la dinți, să nu fie manipulare”. Pe vremea mea, ăsta se numea simplu, paranoic, dar de când cu facebook-ul văd că a înaintat în grad.

3. Procurorul tip “dacă n-ai făcut nimic, n-ai voie să fii solidar!”

Nu spun că toate campaniile de pe facebook sunt bine realizate, unele sunt chiar tâmpițele.  Dar, cea mai mare parte din ele ascund undeva o dorință sinceră de solidarizare a oamenilor cu alți oameni, fiecare cu felul său de exprimare. Unele nu rezolvă nimic, altele, dimpotrivă, ajung să schimbe destine, iar altele contează măcar sufletește pentru cei aflați în situații grele. De aceea nu pot să agreez tipul ăsta de procuror care acuză: e o tâmpenie să te arăți solidar cu cei afectați de cutremur dacă nu te-ai dus până în Italia să salvezi măcar un câine dintre dărâmături; ești prost când te alături unei campanii de sensibilizare pe tema cancerului dacă nu ai donat jumătate din avuția ta pentru citostatice sau nu te-ai dus să ajuți măcar la o intervenție de tumoare pe creier;

Procurorul ăsta are o fișă a postului tare ciudată: nici nu se implică, dar nici nu tace. Adică face exact ceea ce le cere celorlalți să nu facă.

M-am tot gândit dacă funcția asta de procuror de facebook are până la urmă un scop, o finalitate. Și, la cât de intransigenți văd că au devenit unii, nu mă pot gândi decât că se formează pentru  și aspiră la un post de Prim Procuror pentru Judecata de Apoi. Numai că acolo înțeleg că nu se intră pe pile, concursul e dur și mai au de-a face și cu un avocat pregătit cu mult, mult înainte de apariția facebook-ului, care stă de-a dreapta. Așa că le recomand să facă un downdate serios la fișa postului. Ofer consiliere gratuită. Pentru că, recunosc, am fost judecător în scrierea asta.

Advertisements

5 comments

  • n-ati inteles nimic. dvs ati dat vreun click pt a avea libertate de exprimare la postarile mele? eu am fost si sunt deschisa la dialog, mai mult, am un profil real si imi asum ca persoana, nu ca fantoma, tot ce spun. va rog sa nu mai insistati cu tampenia asta.

   Like

 1. mai exista si un al patrulea tip de procuror.procurorul care daca nu esti de acord cu el,te blocheaza sau te invita ,mai mult sau mai putin politicos,s-o tai de pe pagina sa!!! :))))

  Like

  • Buna ziua, domnule Magureanu! 🙂 există și astfel de “procurori” care nu agreează păreri contrare, și atunci, elimină “concurența”. Nu sunt de acord nici cu ei. Dar mai există un tip de utilizator facebook care oferă libertate deplina pe profilul său, vizibilitate, comentarii libere. Iar dacă el oferă asta, are aceleași pretenții de la cei care se bucură de libertatea asta. Indiferent dacă cel în cauză e de acord sau nu cu el. Se numește relație corectă, sau fair play, dacă preferați. Toate cele bune!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s