Vorbește acum #faradarsipoate!

Adevăr general valabil (neinventat de mine): o știre negativă se propagă mult mai rapid și are efecte mult mai evidente decât o știre pozitivă. E normal și uman până la urmă să reacționăm mai vehement și mai puternic la nedreptăți, la tâmpeniile făcute sau spuse de unii.

Cu toate astea, cred că e nedrept să nu ne asumăm complet și să nu recunoaștem că apreciem o anumită persoană, sau că susținem acțiunile ei. Mai ales în momente care contează, în momente de care depinde viitorul nostru, așa cum consider eu că este această perioadă de dinainte de alegerile din decembrie.

Observ la foarte multe persoane pe care le urmăresc pe fb reticența de a lăuda, fără jumătăți de măsură, acțiuni sau persoane care merită lăudate. De cele mai multe ori, orice acceptare a unei fapte bune este însoțită de un “dar”, în stilul: “Nu susțin guvernul tehnocrat neaparat, dar de data asta Cioloș are dreptate”. Păi de ce nu poți spune pur și simplu ” Are dreptate omul, a făcut sau a zis bine” și atât? Iar când consideri că a greșit, atunci îl critici, îl  “taxezi”. Parcă ne e teamă să recunoaștem că X ne place, că Y a gândit, a vorbit sau a acționat corect și o tot dăm cotită.  Da, știu, mulți ne-au dezamăgit. I-am susținut și apoi ne-au tras clapa. Iar apoi alții ne-au judecat pentru asta. Dar cred că acum, mai mult ca niciodată e momentul să scoatem capul, să punem mâinile pe tastatură sau chiar gura pe portavoce,  și să îi susținem pe cei care simțim că merită asta. Să vadă ei că sunt susținuți, dar să vadă și alții de ce îi susținem.

Ne oripilăm la ce zic sau fac Ponta, Dragnea, Oprea, Ghiță și alții ai lor, și e normal să urlăm de nervi și frustrare.Ne răcorim.  Dar nu ajunge doar atât.  Ne oripilăm noi cu noi și noi între noi. Eu nu cred că îl poți convinge pe unul care toată viața a iubit PSD-ul și care și-a spălat creierul pe diverse canale, să nu mai voteze cu ei, oricât de tare urlăm că palgiat, că furt, că ucidere.  Dar cred că, dând exemple pozitive, vorbind despre cei care credem noi că sunt mai buni, recunoscând fără jumătăți de măsură, #faradarsipoate că ceea ce fac ei fac bine, putem să îi determinăm  pe ei să continue să lupte dar și să îi convingem pe cei nehotărâți, pe cei intrați în letargie, că încă mai merită încercat, că există politicieni sau oameni care merită susținuți.

Ne-a dezamăgit Iohannis? Posibil. Dar nu cred că regretă sincer careva că l-a susținut atunci, în 2014 sau că ar face altfel dacă situația s-ar repeta. Și se pare ca situația se cam repetă acum, la alegerile parlamentare. Nu, de fapt nu se repetă, ci e mult mai grav acum. Pentru că Parlamentul este mult mai important în țara asta decât președintele.

Eu am recunoscut că îmi place Cioloș și mare parte a guvernului condus de el și vreau să îmi asum asta fără să o tot scald cu expresii gen “răul cel mai mic”. Ei nu sunt răul cel mai mic, ci cea mai buna variantă actuală posibilă, palpabilă, realizabilă. Cel puțin până când alții, mai buni ca ei, vor avea curajul și energia să iasă în față. Iar cei care simt asta și care cred în asta ar trebui să o spună mai tare, mai clar, mai apăsat. Acum, nu când va fi prea târziu. Și nu e vorba doar de tehnocrați. La fel  ar trebui acum susținut public în mod asumat și sincer orice om politic pe care îl considerăm capabil, merituos, bine intenționat. Uite, eu recunosc că o admir și apreciez pe doamna deputat PNL Raluca Turcan pentru toată munca și viziunea dânsei în materie de învățământ. Da, i-am dat și like-uri pe fb de multe ori și spun public: “Bravo, doamnă!”.

Nu mai e timp de jumătăți de măsură. Ori zicem și facem ceva acum, sincer și asumat, ori ciocu’ mic și joc de gleznă în bezna unor alți 4 ani de minciună, hoție, aroganță, sfidare și multă, multă nesimțire. V-ați visat vreodată mușchetari apăratori ai cinstei și dreptății? Acum puteți fi! Adică trebuie sa fiți! Puneți-l pe #faradarsipoate în față ca pe o sabie și spuneți pe cine și de ce susțineți!  Că ne prinde iar Crăciunul în aceeași oripilare inutilă, iar ocazia de a  grăi o vom mai avea… la Paștele Cailor.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s