Ce-a ieșit la “Cât de bine cunoști OUG 13?”

Ieri am postat un test online cu 10 întrebări legate de cele mai importante aspecte ale OUG 13 (felul în care a fost adoptată și conținutul ei). Ca și cum ne-ar scoate dl Iordache la tablă și ne-ar pune o altă și altă întrebare. Găsiți testul aici: https://www.qzzr.com/c/quiz/346446/cat-de-bine-cuno-ti-de-fapt-oug-13. Încă funcționează și  vă invit să-l parcurgeți dacă n-ați apucat. Dacă răspundeți corect, primiți și aprobare să participați la proteste.

Prin bunăvoința share-ului lui Lucian Mîndruță (mulțumesc!), testul s-a viralizat destul de bine, și mulți dintre cei care l-au parcurs m-au rugat sa postez și statisticile. Inițial testul a avut doar două variante de outcome: dacă răspundeai corect la toate întrebările, primeai acord să participi la proteste în cunoștință de cauză, iar dacă răspundeai greșit la toate, erai trimis sa mai studiezi. La cererea publicului, am adăugat ulterior și o a treia variantă, jumi-juma.

Rezultatele arată așa: din 11589 de “elevi”, 11305 au trecut testul cu brio si sunt premianți, 148 trec clasa, dar mai trebuie să studieze, și 136 au rămas repetenți.

test

tst1.jpg

Este revelant testul acesta? Bineînțeles ca el nu aduce o statistica reală. Mulți dintre cei care l-au făcut, au greșit intenționat răspunsurile, pentru a vedea ce răspuns primesc în cazul acesta.

Cu toate astea, întrebările au fost serioase și punctuale, abordând cele mai importante aspecte care au deranjat în legătură cu OUG13. Variantele de răspuns au conținut cel puțin un răspuns serios, dar și glume. Asta nu îl face neserios. Glumele conținute au fost, în mare parte de fapt, răspunsul oamenilor politici la întrebările noastre. Ne-am pus întrebări serioase de la început legat de această ordonanță, iar ei au ales să răspundă cu minciuni, glumițe și ironii, exact ca în acest test.

Scopul testului, din punctul meu de vedere, a fost atins: este evident că oamenii cunosc și înțeleg atât prevederile OUG 13, cât și modul nedrept și netransparent în care a fost adoptată. Cine știe? Poate vede și Guvernul rezultatul ăsta.

Dar s-a mai atins un scop (la care țineam de fapt cel mai mult):  nu doar cel de evaluare, ci  cel de rememorare și fixare a comportamentului și atitudinii unor oameni politici față de lege și de protestele din stradă.

Au trecut multe zile de la această OUG adoptată pe furiș, sub protecția întunericului nopții. Poate nu ne strică să ne amintim zi de zi, chiar și prin astfel de teste ușor comice,  de ce oamenii încă rezistă și îngheață cu steagul în mână în piață.

Vă mulțumesc.

 

Advertisements

2 comments

  1. Nu ne cunoastem, dar numai dupa lecturarea acestui articol si a chestionarului, ai din partea mea nota 11 (notarea de la 1 la 10) la jurnalistica si manipulare. Esti buna… ne vedem pe Facebook…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s