Cum se organiza o nuntă înaintea erei voastre.

O poză uitată într-un colț de etajeră, acasă la părinți, m-a făcut să-mi amintesc aproape toate detaliile organizării nunții noastre de acum două secole.

Rochia

Veți spune că aveam aere pentru că mi-am cumpărat-o din Ungaria. Nici vorbă. În Cluj erau trei magazine serioase care vindeau rochii de mireasă: în două din ele te izbea mirosul de fachiol mortuar, căci mai toate rochiile erau făcute din tiul ieftin, iar în al treilea, găseai rochii grozav de scumpe, create de un designer atât de talentat, încât nu i-am reținut numele. Szeged era astfel pe atunci un fel de Milano al săracilor, unde de maxim 300 de Euro găseai rochii făcute la Paris, pe care te și lăsau să le probezi înainte de a le cumpăra, nu ca în România, unde vânzătoarele se arătau vădit deranjate că ai atins clopoțeii când ai deschis ușa magazinului.

Invitațiile

Simplu: un prieten care lucra într-o tipografie, îți printa un text pe un carton colorat. Dacă îți era prieten bun, ți le și tăia. (mulțam, Carmen și Lau). Plicuri cumpărai separat, și puneai un membru al familiei cu scris caligrafic și îngrijit să treacă pe ele numele destinatarilor.

Florile

Cum adică să ai buchet de lalele și număuita în octombrie? Nu se putea. Complicat. Alegeai niște flori de sezon să fii sigur că rezistau măcar până la primărie. Crizanteme să fie, ce are? Aranjament cu burete și ventuză pe mașină? Aveai, dacă te înscriai la el din timp, că nu erau prea multe per florărie. După nuntă, îl duceai înapoi. Se refolosea. De-aia ne-a și căzut de două ori de pe mașină. Aranjamentele de pe mese te costau cât toata nunta, că trebuia să cumperi inclusiv vasele în care se făceau, nu se închiriau ca acum. Astfel că, am cumpărat boluri de sticlă (le mai am și acum; mănâncă pruncii înghețată din ele), în care s-a pus pământ și apă, s-au cumpărat flori, și s-au făcut aranjamentele cu o seară înainte, în foișorul din curtea casei. (săr’na, Lia noaste!)

Sala

Am ales un restaurant frumos, deși “ieșeai mai bine” la sălile de nunți unde te autogospodăreai cu tăiat găini pentru supă, copt cozonaci și sacrificat porci pentru aperitive și friptură. Organizare și servire impecabilă. Nu a trebuit să ne stresăm aproape deloc. Am cumpărat doar fețe de masă, ca nu aveau “la culoare”, niște căni pentru vin, ca nici de-alea nu erau de-un fel și am împrumutat niste tacâmuri, ca să nu fie doar un rând pentru toate felurile de mâncare. (de-alea de le șterg invitații după fiecare fel).  În rest, all inclusive. Adică am dus bautură luată din vamă, că nu prea se găsea, sucuri, bere, alune, fructe, prăjituri printr-o firmă de en gros…, și alte nimicuri de-astea. All inclusive, cum vă spuneam.

Tortul

Ăsta a fost cuiul lui Pepe(lea). Că mireasa văzuse în pozele de nuntă ale unora cu numele Presley, un tort mare, mare, întreg și oval. Nu înțelegeți, așa-i? N-aveți cum. Pe vremea aceea, toate torturile erau ori rotunde, ori pătrate. Așa erau formele din cofetării. Plus, nu era un tort mare, ci mai multe tortulețe de-astea așezate pe niște țevi din inox. Inventive, ce-i drept, că țevile erau în formă de copac, sau chiar de inimă, dacă doreai. Astfel s-a ajuns ca un bun prieten să confecționeze forme ovale din tablă, de dimensiuni diferite, în care s-au copt torturile miresii, ce apoi au fost puse unul peste altul (cu emoții că o să pice), rezultând un tort mare, oval. (mulțumesc, Pepe; n-a picat)

Cam așa se făceau nunțile în secolul trecut. Nu aveai super firme să te organizeze și găseai soluții cum puteai, pe la prieteni. Era stresant și obositor. Dar parcă exista un farmec aparte în toate zoalele astea cu pregătirile.

Că multe detalii de la nuntă se uită în timp, dar n-ai cum să uiți, de exemplu, cum a răsunat acel “Mniezo!” tocmai în biserică, din gura mirelui, care fusese sunat de la restaurant că firma trimisese porumb de popcorn în loc de alune.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s